Користь і застосування масла чорного кмину

Як приймати масло чорного кмину?Чорний кмин – трав’яниста рослина, яке вирощують по всьому світу як спецію. Однак тільки на використання в кулінарії його застосування не закінчується. З насіння чорного кмину отримують корисну олію, про цілющі властивості якого знали ще стародавні східні люди. Вони повсюдно використовували це чудодійний засіб в лікувальних і косметичних цілях.

Корисні властивості олії чорного кмину

Найбільш цінними компонентами кминної олії вважаються поліненасичені жирні кислоти. Ці речовини вкрай необхідні для збереження здорового стану судин, для нормального функціонування ЦНС і травної системи, для продовження молодості шкіри і волосся. Крім жирних кислот, в маслі містяться багато вітаміни, макро та мікроелементи, які забезпечують нормальну життєдіяльність тіла людини.

Не менш важливими компонентами кминної олії є також ефірні масла, амінокислоти, флавоноїди, фітостероли, дубильні речовини, сапоніни.

Завдяки високому вмісту корисних жирних кислот олія, отримана з насіння чорного кмину, сприяє зниженню концентрації в крові «поганого» холестерину і виведенню його з організму. Це дозволяє певною мірою зупинити розвиток атеросклерозу і зменшити вираженість вже наявних проблем з судинами. Крім цього, додаткове вживання поліненасичених жирних кислот допомагає знизити вагу, відновити гормональний баланс і обмінний в організмі.

Вітамін Е, що міститься в маслі, має виражену антиоксидантну дію. Завдяки йому в тканинах не накопичуються токсичні продукти окислювальних процесів, клітини стають більш витривалими, відповідно сповільнюється їх старіння.

Крім того, кминне масло приймають ще й тому, що воно володіє певними імуностимулюючими і антибактеріальними властивостями. Дану добавку рекомендують застосовувати при інфекційно-запальних захворюваннях дихальної системи. У ряді досліджень було відзначено сприятливий вплив олії кмину на травний тракт.

Олія чорного кмину корисно також для шкірних покривів. Зокрема цей продукт має виражену ранозагоювальну і пом’якшувальною ефектами. Це пояснює широко застосування кминного масла при хронічних дерматозах (псоріазі, екземі і т. д.).

Можна виділити наступні захворювання і стани, при яких буде дуже корисним внутрішнє і зовнішнє використання олії чорного кмину:

  • атеросклеротичне ураження судин;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • ішемічна хвороба серця;
  • цукровий діабет;
  • ожиріння;
  • розлади травлення;
  • захворювання репродуктивної сфери;
  • різні інфекційно-запальні респіраторні недуги;
  • хвороби шкіри.

Крім цього, застосовувати олію з кмину можна і цілком здоровим людям, щоб зміцнити свій імунітет, поліпшити пам’ять, підвищити фізичну і розумову працездатність.

Не варто забувати і про можливості використання масла чорного кмину в косметології. Завдяки багатому складу цей продукт сприяє пом’якшенню, омолодженню шкіри, нормалізації роботи сальних залоз і захисту шкірних покривів від ультрафіолету та інших шкідливих впливів.

Особливості застосування кминної олії

У профілактичних цілях виробники олії чорного кмину рекомендують вживати його щодня по чайній ложці, розбавляючи водою. Кращий час для прийому цієї харчової добавки – це ранок (після сніданку). Тривалість такого профілактичного курсу повинна бути не менше 3 місяців. Дітям кминне масло приймати можна тільки після 6 років у дозі наполовину меншою, ніж для дорослих.

Також слід враховувати, що даний засіб підходить не всім. Деякі люди можуть мати на нього алергію. Тому починати прийом олії кмину необхідно з кількох крапель, а вже пізніше можна збільшувати дозу до необхідної, якщо, звичайно ж, не виникли небажані реакції.

Що стосується лікування цим маслом, конкретних даних про ефективність його як лікарського препарату немає. Масло чорного кмину – це не ліки, а харчова добавка, яка позитивно діє на організм. Тому замінювати цим продуктом призначене лікарем основне лікування категорично не рекомендується. Тим більше не можна шукати порятунок в тминном олії при онкологічних хворобах.

Масло чорного кмину при шкірних захворюваннях
При псоріазі та інших подібних недугах масло чорного кмину приймають у натуральному нерозведеному вигляді. Їм просто змащують кілька разів на день уражені ділянки на тілі. Однак тут також необхідно бути обережним, оскільки при індивідуальному не сприйняття організмом речовин-компонентів олії запальний процес може тільки посилитися. Тому починати використання кошти необхідно на невеликій ділянці шкіри.
Застосування в косметології
Цей засіб досить затребуване і в косметології. Масло чорного кмину застосовують для приготування щоденних доглядають і спеціальних лікувальних косметичних засобів. Наприклад, додаючи кілька крапель цієї олії у флакони з звичайними косметичними засоби для шкіри, волосся і нігтів, можна збагатити ці продукти корисними речовинами і посилити їх ефективність.
Целюліт і схуднення
Крім того, за допомогою кминного масло борються з целюлітом. Засіб ідеально підходить для проведення антицелюлітного масажу і антицелюлітних обгортань. Для схуднення масло чорного кмину приймати слід за спеціально розробленою схемою, поєднуючи обов’язково цей процес з дієтичним харчуванням і достатніми фізичними навантаженнями.

Схожі:
Соц закладки