Насіння чорного кмину в багатьох країнах, таких як Єгипет, Індія та ін. стали вже традиційною приправою. Однак кмин відомий не тільки як ароматна приправа, крім цього з насіння роблять масло, яке виявилося корисним засобом для лікування великої кількості хвороб. І оскільки в більшості випадків чорний кмин застосовується в масляному вигляді, у статті йдеться саме про виняткові властивості масла.

Корисні властивості чорного кмину

Багато археологи стверджують, що історично масло чорного кмину створювалося ще 3 тисячі років тому. Про його особливості можна прочитати навіть в роботах Гіппократа і Діоскорид. Нам відомо, що це масло стародавні єгиптяни застосовували в якості препарату проти зміїних укусів, а також вживали його в їжу для підтримки травної системи, печінки, нирок. Крім цього, про кмин є навіть рядок в Корані, де стверджується, що чорний кмин рятує від усіх хвороб, крім смерті. На сьогоднішній день масло чорного кмину – розчин зеленого кольору з домішкою коричневого, який застосовується для лікування багатьох захворювань. До складу олії включено більше ста корисних компонентів, і половина з них – каталізатори обміну речовин.

Характеристика масла чорного кмину

Масло чорного кмину – прекрасний антибактеріальний засіб. За дослідженнями вчених в Індії (1992 р.) було виявлено, що чорний кмин іноді навіть кращий, ніж загальновідомі препарати, як, наприклад, ампицилин та ін. У ході роботи також було помічено, що масло чорного кмину діяло саме на бактерії, не розбудовуючи флору кишечника, в той час як деякі антибіотики сприяють виникненню дисбактеріозу.

Корисні властивості чорного кмину

Чорний кмин широко використовується для підтримки серцево-судинної системи. До його складу входять кислоти Омега, а також вітаміни А, С, Е, інші ефірні масла, завдяки чому судини стають більш пружними, перешкоджаючи появі тромбів і підвищення тиску. Крім цього, олія запобігає виникненню запалень в системі. Більш конкретно, масло чорного кмину – прекрасний профілактичний препарат від атеросклерозу, гіпертензії, дистонії, тромбозів і багатьох інших недуг серцево-судинної системи, особливо пов’язаних із запаленнями і порушенням кровообігу.

Масло чорного кмину також використовується для підтримки травної системи. Як відомо, при його вживанні оптимізується апетит, підтримується сечостатева система, а також усуваються наслідки, які часто виникають в результаті розлади травлення (блювота, здуття, відрижка і т. д.). До складу олії включені фосфоліпіди, які допомагають печінці руйнувати і знешкоджувати різні токсичні речовини, а також попереджають жировий гепатоз. Крім фосфоліпідів, до складу олії входять рослинні поліфеноли, вітаміни А, Е, кислоти, марганець і багато іншого, завдяки чому кмин може запобігати запалення та виразки в травній системі. Крім цього, ще в Стародавньому Єгипті мало чорного кмину широко застосовувалося завдяки своєму глистогонному впливу. Отже, більш конкретно, масло чорного кмину допомагає в запобіганні і усуненні таких хвороб, як дисбактеріоз, гельмінтоз, виразки, гастрит, гепатит, цироз і багато інші проблеми травної системи.

Корисні властивості чорного кмину

Коли вживати масло чорного кмину

При цукровому діабеті, оскільки масло включає в себе речовини, які оптимізують рівень цукру – це, наприклад, вітаміни А, Е, D, В1, а також фосфор, селен, цинк та багато іншого.

При ожирінні, оскільки включені до складу олії кислоти Омега оптимізують обмін ліпідів.

При грудному годуванні дитини, оскільки постійне вживання олії покращує лактацію. Також, в цьому випадку можна застосовувати масло зовнішньо для лікування тріщин на сосках.

При дихальних захворюваннях. Масло неймовірно ефективно при лікуванні бронхіту, астми, різних грипу і т. п., так як володіє величезною кількістю корисних властивостей: жарознижуючі, відхаркуючі, розширює бронхи, антиалергенна, антибактеріальну та ін.

При репродуктивних захворюваннях. Вітаміни, рослинні стероли та інші компоненти масла підвищують лібідо і потенцію, налагоджують продуктивність тестостерону, оптимізують гормональний баланс і ін Тому для чоловіків масло чорного кмину буде корисно при боротьбі з варикоцелом, простатит, еректильною дисфункцією. А для жінок масло допоможе в лікуванні мастопатії, інфекційних проблем, упорядкування менструального циклу.

При захворюваннях сечостатевої системи. Як вже було сказано, масло володіє сечогінною властивістю, а крім цього широко застосовується для профілактики нефриту, циститу, уролітіазу та ін.

Для підтримки нервової системи. Вітаміни і компоненти в складі масла допомагають підвищити працездатність і заспокоїти нервову систему. Крім цього, масло чорного кмину підтримує роботу мускулатури.

Для підтримки імунітету. Антиоксиданти, які входять до складу олії значно оптимізують роботу тимуса – органу, в основному відповідає за імунітет.

Корисні властивості чорного кмину

Масло чорного кмину також може застосовуватися зовнішньо у наступних випадках:

  • Шкірні захворювання. Як вже було сказано, антибактеріальні та антиалергенні властивості масла будуть хорошим помічником при лікуванні вугрів, вугрів, бородавок, герпесу, дерматиту та багатьох інших шкірних проблем.
  • Захворювання м’язів та суглобів.
  • Вушні захворювання, нежить. При нежиті можна наносити олію на крила носа.
  • Геморой.
  • Якщо Ви застосовуєте масло чорного кмину зовнішньо, слід розуміти, що воно найчастіше не використовується окремо, а входить до складу різноманітних бальзамів, мазей, кремів, шампунів і інших косметичних засобів. Такі препарати відмінно освіжають і очищають шкіру і волосся, сприяють зникненню зморшок, покращують еластичність, усувають целюліт і набряки, знімають запалення. Тому, якщо у Вас є можливість, не забувайте перевіряти склад Ваших косметичних продуктів: масло чорного кмину в їх складі обов’язково виправдає очікування.

    Корисні властивості чорного кмину

    Соц закладки
    Соц закладки