Гамамеліс — назва має грецьке походження, відноситься до роду листопадних чагарників, сімейство Гамамелисовые.

У народі гамамеліс прийнято називати: чарівним горіхом,чаклунським горіхом, відьминим горіхом, ліщиною відьми. Гамамеліс цвіте пізніше всіх інших дерев, а його плоди дозрівають аж на наступне літо і мають щільну оболонку. У плодах міститься багато ефірного масла, а кора і гілки — в’яжучі речовини, які використовуються в медицині і парфумерії та виготовленні косметики.Гамамеліс дивовижний

Листя щільні, великі, 8-15 см довжиною і 5-6 см шириною.Листя складаються з флавоноїдів і танінів(фенольні сполуки). Таніни мають загоює властивість і надають антибактеріальну дію, пом’якшують поверхневий шар шкіри, допомагають зменшити розширені пори, попереджають виникнення запалень. Відвар з сухої трави гамамелісу рекомендується для догляду за жирною проблемною шкірою, яка має схильність до запалень.
Квіти мають яскраво-жовте забарвлення, розмір близько 2 см, зібрані по три. Їх пелюстки мають вузьку лентовидную форму, розташовані в різні сторони, в холодну пору доби скручуються щоб пережити негативний вплив погодних умов. Цвітіння триває 2-3 тижні.
Розмножується насінням. Висіваються в ящики і ставляться в теплиці з температурою +2+5. Насіння проростають через рік. Рослинам необхідна вологий грунт.

Гамамеліс застосовується в медицині, щоб налагодити відтік рідини з великих судин і зміцнити стінки судин. Використовується для профілактики варикозного розширення вен. Лікувальні властивості гамамелісу використовуються дерматологами і косметології для корекції виступає судинної сітки на обличчі.
Гамамелисы можна зустріти в лісах і на річкових берегах в Східній Азії, на сході Північної Америки і в невеликій кількості на Кавказі.

Соц закладки
Соц закладки