Хрещенська вода — коли набирати, як зберігати, як використовувати

Хрещення Господнє всі православні віруючі відзначають 19 січня. День, коли Ісус Христос прийшов до річки Йордан, вважається священним днем. Там його зустрів Іоанн Предтеча, який у присутності численної натовпу хрестив Сина Божого.

Це був особливий момент. Як тільки Іван дочитав молитву, на небі пролунав грім і звідки не візьмись з’явився голуб. Це був знак: так Небесний Батько благословив Сина на його подальше життя, повне випробувань.

Хрещення Господнє ще називають святом святої води. В цей день шикуються черги до великих храмів, і до невеликих церквушкам.

Православні люди йдуть за святою Хрещенською водою, яку зберігають з особливим благоговінням будинку цілий рік, до наступного свята.

Коли і де набирати Водохресну воду? Споконвіку 19 січня проводилося велике водосвяття. Раніше в льоду просвердлювали невеликий отвір у формі хреста. Така ополонку називалася иорданью.

Батюшка біля водойми читав молитви, за ним повторювали їх прийшли християни. На завершення він тричі опускав хрест у воду. Вода після цього вважалася освяченою: всі підходили, черпали її з лунки і несли з собою додому.

Хрещенська вода — коли набирати, як зберігати, як використовувати

Зараз же за святою водою воліють ходити безпосередньо в церкву. Треба пам’ятати, що свята вода і все, що стосується її, священним і вимагає до себе особливого ставлення. Тому стоячи в черзі за нею, не можна лихословити, сваритися, не можна голосно розмовляти, намагатися протиснутися вперед.

Протягом вечора у Водохресний Святвечір 18 січня і цілий день на Водохреща 19 січня можна набирати водохресну воду в будь-якому храмі. Вода у ці дні освячується одним чином. Тобто, немає різниці, коли набирати святу воду на Водохреща. Це може бути і вечір після богослужіння у святвечір, і сам день Хрещення.

Коли освячується вода на Водохреще, читається безліч уривків з Євангелія, а також уривки з книги пророка Ісаї, з Апостольського читання. Вимовляється безліч молитов, в яких проситься про те, щоб була послана була благодать на воду, щоб вона могла працювати як духовні, так і тілесні немочі.

В кінці обряду настоятель повинен благословити воду перстами і Хрестом, а після тричі занурити останній в рідину. При цьому він співає особи тропар “Во Йордані крещающуся Тобі, Господи”. Завершується Обряд хрестоподібним окропленням у всі сторони, а також співом стихири.

Нерідко можна почути, що в ніч з 18 на 19 січня навіть водопровідна вода стає святою, особливо, якщо її поставити на підвіконня при відкритому вікні.

Але будь-який священнослужитель відповість вам, що це не так. Справа в тому, що вода стає святою після того, як над нею проведено спеціальний обряд освячення. Та вода, яка тече з-під крана, навіть у свято Хрещення залишається звичайною.

Існує упереджена думка, що жінці під час менструації не можна набирати і використовувати водохресну воду. Але насправді, церковних правил про те, що жінка не може приймати святу воду в нечистоті під час критичних днів не існує.

При належної обережності і прийнятих гігієнічних заходи, жінка може під час місячних набирати і приймати Водохресну воду, приходити в церкву, приймати просфору і освячену воду, а також брати участь у співі, але не торкатися ікон і не цілувати їх.

Як використовувати Водохресну воду? Після того як чергу позаду і бутель з водою в руках, люди йдуть додому і окроплюють своє житло, проходяться по всіх кутках. Це захищає квартиру від бід, напастей, недоброго пристріту.

Чому Водохрещенська вода не псується? Вчені кажуть: вода зберігається надовго завдяки іонам срібла, які проникають у неї після опускання срібного хреста.

Проте чи завжди хрест срібний? Зовсім ні. Опускають і дерев’яні хрести, і мідні, і все одно вода освячується. Секрету тут ніякого немає: сам Бог освячує воду. В цей день Божа благодать сходить на неї, і вона стає чистою, цілющою, не псується.

Як зберігати святу воду, набрану на Хрещення? Зберігати святу воду можна в будь чистій закритій тарі. Ставити її треба в святий кут, біля ікон. Категорично забороняється ставити пляшку на підлогу.

Дійсно Водохресна вода зцілює? Свята вода безцінна для щиро віруючої людини, для того, ставиться до неї належним чином — як до цілющого напою.

Ще преподобний Серафим Вирицький говорив: «Немає ліків сильніше, ніж свята вода і освячене масло». Він пропонував всім стражденним щогодини випивати по столовій ложці свяченої води. Віруючі дійсно виліковувались, як виліковуються з її допомогою і зараз.

Що робити з богоявленською водою, якщо вона все-таки зіпсувалася? Багато переживають, якщо свята вода всупереч всьому зіпсувалася. Недовірливі люди навіть вважають, що це знак прийдешніх бід і нещасть.

Однак це зовсім не так. Причина може бути в нечистої тарі, куди наливали свята вода, або в неправильних умовах зберігання. Тоді вона може зацвісти, почати пахнути.

Переживати з-за цього не варто. Просто вилийте її в проточний водойма або під дерево.

Поділитися з друзями:
Відповіді на питання