Вознесіння Господа Ісуса Христа в Небесні Обителі — свято православних християн. Він входить у число 12 найбільш значущих церковних подій Священної історії. На питання, якого числа необхідно святкувати Вознесіння Господнє в 2016 році, відповісти не просто, але відзначають його через 40 днів після Великодня, в четвер шостий Великоднього тижня. А Пасха припадає на сорокові добу після Воскресіння Господнього. На Русі вона одержала назву Великодня, а Вознесіння Вознесеньего дня.

Число 40 Священна історія ототожнює з особливим змістом. Саме в цей період закінчилися великі справи Ісуса, і він з’явився у батьківському небесному храмі в якості людського спасителя. Всі 40 днів, в церквах і каплицях віруючих зустрічають словами «Христос воскрес!», відповіддю, за традицією, служить — «Воістину воскрес!». А основні урочистості, як правило, відбуваються на шостому тижні після Великодня в четвер. Дата свята постійно змінюється. Вознесіння Господнього у 2016 році відбудеться 9 червня.

Чудотворний період

40 днів — важливий період, згідно священного писання. Стільки часу було потрібно для звершення найбільш значущих подій, описаних в Біблії. Наприклад, немовлят вперше приносили в храм для подання Господа на сороковий день після народження, стільки ж тривав великий потоп, а блукання по пустелі в пошуках землі обітованої тривали 40 років. Мойсей провів на горі 40 днів і ночей, коли написав на таблицях слова заповіту, цей же час Ісус Христос у пустелі готувався до великого служіння.

Що означає Піднесення?

І знову через 40 днів після Воскресіння, що означає друге народження, син Божий повинен відправитися в Небесні Обителі, та підготувати зустріч віруючим. Тому він ще 40 днів відвідує своїх учнів, описуючи їм всі особливості Царства Божого. Перемога Христа над смертю символізує торжество праведності над гріхом і спокусою. Вона відкрила тим, хто дотримується церковні заповіді, дорогу в рай.
Вознесіння Господнє в 2016 році: дата свята, поздоровлення і картинки
Нас розділяє з Небесним Царством гріх, але Воскресши і Вознесшись на небо, Ісус наділяє нас можливістю повернення до порогу свого справжнього вічного рідного дому – Царства Божого. У своєму Вознесіння Господь предосвятил людську природу, давши нам можливість приймати святий Дух, якого він обіцяв надіслати від Батька. Святкуючи Вознесіння Господнє в 2016 році, ми повинні ще до досягнення вічної обителі, кожного числа до настання свята, самі намагатися впустити в себе святий Дух і стати його обителлю.

Як описано Вознесіння в писанні?

Вознесіння Христа описано двома Євангелістами — Марком та Лукою, частина інформації міститься в книзі Діянь Святих Апостолів. Згідно з Євангелієм, після розп’яття на хресті Ісус знову ожив, 40 днів його дух ходив по землі і навчав апостолів, після чого відправився до Батька. Весь час між Воскресінням і Вознесінням Христос проводив з послідовниками. Він розповідав про велике служіння, поводження людей в християнську віру і хрещення.

У самої події було безліч свідків. Ісус в оточенні учнів вийшов з міста, по завершенню довгої бесіди і настанов, піднявши руки, благословив їх і почав підніматися вгору на хмарі. Очевидці чудового події вклонилися і повернулися в Єрусалим. Так описує те, що трапилося в древніх писаннях.

Вознесіння стало неординарною подією для Ісуса, його по-особливому описують церковна віра і апостольські проповіді, воно не схоже на Воскресіння. Після відходу Христа на небо, він продовжує невидимо присутні в церковних таїнствах, але вже в якості духу, а не плоті людської. Вознесіння Господнє наочно продемонструвало людям, що кожен віруючий може повторити шлях Христа і Воскреснути в Друге його пришестя. Однак, Піднестися зможуть лише ті, хто зміг розіп’яти свої гріхи покаявшись і жити далі за Євангелією.

Церковні служби кожного числа Вознесіння вчиняються з читанням Кольоровий Тріоді (Пентикостариона) – спеціальної книги пісень. Починається свято з вечора попереднього середовища всенічним бдінням. Служба проходить зі співом стихири, що оспівують прийдешня подія і читанням трьох паремій, що містять пророцтва про Христа зі Старого завіту. Утреня починається Євангеліє від Марка, співом святкових антифонів та літургією. Слов’яни ототожнювали це свято з повним закінченням весни і переходом до літа.

Народні традиції

Люди, які жили на землі і годувалися сільським господарством, надавали церковних дат і аграрний сенс. Сам свято збігається зі зміною найважливіших землеробських сезонів — весни і літа, а Вознесіння асоціювалося з сходами різних культур і зростанням худоби. Багато дачники і сьогодні вважають за необхідне відвідати свої ділянки в Святій свято. Зміна пір року, зародження і розміри майбутнього врожаю, кліматичні і погодні зміни – все мало церковну обґрунтування, тому слідування таким звичаям залишалося беззаперечним.

Домішуються в це свято навіть язичницькі і народні традиції, не носять церковний зміст: такі, як вкопати в землю росток берези, обв’язаний кольоровими стрічками, щоб урожай став багатим, а посадки здоровими. Вважалося, щоб захистити територію від наговору і псування, потрібно в день свята Вознесіння закопати по кутах городу шкарлупу від великодніх яєць. Варто виділити період від Великодня до Вознесіння, якого очікували всі жебраки і хворі люди. В цей час їх годували і обдаровували подарунками, оскільки під їх виглядом міг перебувати Ісус. Поганим знаком було викинути сміття або плюнути на вулиці, вважалося, що так можливо потрапити в Христа.

У свято господині займалися приготуванням особливих блінов: «Божих окуток», «онучек», «Христових лапотков». Вони призначалися «в дорогу» Ісуса. Один одного пригощали домашніми коржами з сиром, з загнутими і защипнутыми краями — «рогушками» і «преснушками». У день Вознесіння було прийнято приймати у себе рідних і знайомих. Запрошених на цю дату гостей пригощали різними м’ясними стравами і пирогами.

Подібне ходіння по гостям називалося ще «хожденьем на роздоріжжі».

Згідно чергового народним звичаєм, вся родина збиралася разом і відправлялася в поле здійснювати ритуальну трапезу. До дня Вознесіння готували спеціальну їжу, куштували її, після чого юні дівчата повинні були кататися по свіжій траві примовляючи, щоб жито і інші культури росли, процвітали. Хтось, катаючись по траві, намагався вилікувати спину від хвороб, вбираючи силу і молодість недавно з’явилася зелені.

Багато пекли спеціальне печиво у вигляді драбини зі східцями, вони символізували піднесення на небеса. Для цього використовувалося пшеничне тісто з медом, прикрашене цукровими візерунками. Випічкою обдаровували один одного при зустрічі. Страви не тільки ялинки, але і з їх допомогою перевіряли оточуючих на благочестя. Селяни піднімалися на дах будинку і кидали звідти печиво. Вони вірили, чим сильніше ласощі поламається, тим більше у людини, яка кинула його, гріхів. Пару штук, ховали в червоному кутку за образами і залишали в якості оберега.

Закінчувався день великим багаттям – символом приходу літа і настання природного цвітіння, водінням хороводів («колосків») і першими кумлениями на «зелених святках». Вважалося, що з цього моменту колос «йде на ниву» — починають колоситися озимі.

Подібні змішування церковних свят і народних обрядів властиві практично всім важливим свят. Це дозволило православ’ю в дні кожного числа наступаючих свят міцно увійти в життя простих людей в ті часи часто не освічених і не грамотних.

Вознесіння — найважливіше свято для православного і християнського суспільства. Настільки великих дат в календарі віруючих тільки дванадцять. Привітання з Вознесінням Господнім звучать по всьому світу. Люди створюють картинки і листівки Вознесіння Господнє, щоб подарувати рідним і близьким. Вони нагадують, що будь-яка людина, якого б стану він не був, і навіть грішник, може відправитися в рай. Досить щиро покаятися і помолитися Богу.

Поздоровлення у віршах

Радісний сонячний день Вознесіння
Хай принесе тобі новину хорошу.
Нехай знайде серце твоє спасіння,
Світлою стане доля і пригожею.

Нехай же завжди, як до душі припаде,
Доброго щастя сто крат виконується.
І не тоскуется, і не сумує,
Тільки хороше в житті збувається.

*** *** *** *** *** ***

Свято світлий сьогодні –
Вознесіння Господнє!
І бажаю від душі —
Ти вже в житті не гріши!

Він всемилостивий, але все ж,
Будь з собою ти суворіше,
І тоді Господь великий
Стане для тебе захистом!

*** *** *** *** *** ***

Вознесіння Господнє,
Свято світлий у нас сьогодні,
Я бажаю вам у цей годину,
Найкраще для вас,

Нехай любов в будинку цвіте
Нехай біда назавжди піде,
Нехай Ісус вам допомагає,
І ніколи ваш будинок не залишить

*** *** *** *** *** ***

Прийшов до нас свято Вознесенье,
Світлий і гарний день,
Ми просимо У Господа всі благословіння,
Щоб сяяла радістю життя, і не падала тінь.

Бажаю всім удачі і терпіння,
Міцного здоров’я, везіння, натхнення,
Нехай завжди збувається мрія,
Нехай ангел вас береже від бід і зла

*** *** *** *** *** ***

Сьогодні Вознесіння Господнє святкує народ,
У всіх на серці радість, а в очах захват,
Нехай милосердя вам душу наповняє,
Нехай Господь від бід вас охороняє.

З великим святом вітаємо,
Життя довге і красивою вам бажаємо,
Нехай цінують вас і поважають,
Нехай друзі надійні вас оточують.

Поздоровлення в прозі

Дорогий друже! Будь щасливий в цей свято Вознесіння Господнього, нехай твої помисли стануть ще більш чистими, а душа — світліше. В цей день зверни свій погляд до нього і згадай про Ісуса Христа, про Батька нашого Господа, який береже нас і направляє. Склади руки в молитві і попроси про здоров’я своїх близьких людей, а я помолюся разом з тобою.

*** *** *** *** *** ***

Милі мої, вітаю з цим великим православним святом – Вознесінням Господнім. Бажаю вам пам’ятати про спасіння душі і не здійснювати гріхів – не тримайте зла на близьких та ворогів, не сумуйте і дотримуйтесь десять заповідей.

*** *** *** *** *** ***

В цей сонячний день ми вітаємо вас з Вознесінням Господнім. Нехай ваша душа буде чистою, а серце – люблячим. Бажаємо вам отримувати задоволення від кожного дня і не забувати дякувати Господу за кожну прожиту хвилину.

*** *** *** *** *** ***

Вітаємо зі світлим православним святом всіх віруючих і бажаємо вам праведних справ, милосердя Господнього і покаяння. Нехай у вашому домі буде світ, а діти будуть здоровими і щасливими!

*** *** *** *** *** ***

У цей знаменний християнське свято хочу побажати тобі Божого благословення! Нехай Вознесіння Господнє подарує твого серця віру, твоєму розуму — надію, а твоєму здоров’ю — силу! Нехай люди, яких ти зустрінеш, будуть праведниками, а дороги, якими ти підеш, ведуть тебе до справжнього щастя!

Вітальні картинки

Вознесіння Господнє в 2016 році: дата свята, поздоровлення і картинки

Вознесіння Господнє в 2016 році: дата свята, поздоровлення і картинки

Вознесіння Господнє в 2016 році: дата свята, поздоровлення і картинки

Вознесіння Господнє в 2016 році: дата свята, поздоровлення і картинки

Вознесіння Господнє в 2016 році: дата свята, поздоровлення і картинки

Вознесіння Господнє в 2016 році: дата свята, поздоровлення і картинки

Схожі:
Соц закладки