Властивості і застосування ефірного масла мандаринаМандарини, поширилися по світу Китаю, стали одним з найулюбленіших видів цитрусових у багатьох країнах, а в Росії вважаються практично символом прийдешнього Нового року. Дійсно, основний урожай цих солодких соковитих фруктів встигає, коли в країні настають холоди. Мандарини ж вносять відчуття свята і радості, причому чимала заслуга в створенні такої атмосфери належить ефірному маслу, яке отримують з шкірки оранжевих фруктів.

Цей колір і ніжний солодкуватий запах речовина повною мірою переймає від плодів, тому масло з цього виду цитрусових не можна сплутати з жодним іншим. А про корисні властивості і застосування ефірного масла з мандаринів знали ще в давнину використовували дорогоцінну рідину не тільки для ароматизації приміщень і в якості ароматизаторів для зіль, але і для стимуляції травлення, лікування запалень і поліпшення сну.

Сьогодні, завдяки добре дослідженого складного складу можна говорити про більш широкому медичному та косметологічному застосуванні масла мандарина і вагомою користь, яку це продукт може принести здоров’ю людини. Позитивна практика вирощування плодоносних мандаринів будинку дає можливість використовувати екологічно чисті плоди для оздоровлення всіх членів сім’ї.

Склад ефірної олії мандарина

Ефірні олії, одержувані з натуральної рослинної сировини, вкрай цінні і зазвичай мають дуже широкий спектр корисної дії.

Властивості і застосування ефірного масла мандаринаМасло мандарина – не виняток. На момент виготовлення масла шкірка мандарина накопичує до 2% цінної олії, при цьому отримується способом холодного пресування продукт повністю зберігає всі активні речовини.

Серед присутніх у шкірці фруктів, наприклад, лімонен з яскравими протизапальними властивостями, каріофілен, альфа – і бета-пінени, мірцен і камфен. З цедри в масло переходить цитраль, також перешкоджає розвитку інфекцій, ліналоол і нерол, гераніол, ароматичні спирти і кислоти, альдегіди і багато інші біоактивні речовини. Цілком закономірно, що завдяки такому складу і властивостям ефірне масло мандарина застосовується і в багатьох медичних сферах, і в косметології, і в парфумерній промисловості.

Корисні властивості і застосування мандаринового масла

Властивості і застосування ефірного масла мандаринаЦікаво, що саме в зимовий час, коли людині вкрай бракує сонячного світла, тепла і вітамінів, ефірна олія мандарина стає просто незамінним помічником для:

  • поліпшення самопочуття і підвищення тонусу;
  • активізації захисних функцій організму, кращої засвоюваності вітамінів;
  • посилення апетиту та стимуляції травних процесів;
  • очищенню організму від шлаків.

І це далеко не всі можливості і сфери застосування мандаринового масла. Природний продукт володіє яскравим антисептичну і протигрибковою, дезодорує і спазмолітичну дію. Масло здатне активізувати обмінні процеси, налагоджує постачання тканин кров’ю, а протидіє накопиченню зайвої рідини і виводить воду з організму, може використовуватися і в боротьбі із зайвою вагою.

Дія мандаринового масла, на відміну від інших подібних продуктів, набагато м’якше і майже не має протипоказань.

Властивості і застосування ефірного масла мандаринаУ помірних дозах воно може застосовуватись навіть вагітними жінками, а також використовуватися в педіатрії. Ефірне масло мандарина – це потужне ароматерапевтичний засіб, що допомагає в короткі терміни і без наслідків впоратися зі стресовими ситуаціями, сезонною депресією і втомою. З одного боку олія діє на нервову систему стимулюючий, а з іншого, знижує дратівливість і м’яко бадьорить.

Способи застосування масла мандарина

Властивості і застосування ефірного масла мандаринаШирока не тільки сфера застосування масла мандарина, існує безліч способів отримання користі від цього продукту. Залежно від наявних захворювань і бажаного результату ефірна олія використовується в інгаляціях і ваннах, за допомогою цієї речовини проводять масажі і роблять маски для волосся. Мандаринове масло можна приймати всередину і розпорошувати в кімнаті для створення свіжої приємної атмосфери. Цим корисним компонентом збагачують готові домашні косметичні і парфумерні засоби.

Креми, солі для ванн і шампуні для волосся з маслом мандарина виявляються більш ефективними.

Масаж з кількома краплями олії, введеними в основний засіб, допомагає підтягти шкіру, зменшити прояви целюліту та зменшити ризик появи розтяжок у вагітних жінок. Властивості ефірного масла мандарина застосовні і при безсонні. В цьому випадку добре допомагають курси інгаляцій з цією речовиною. Причому масло не тільки нормалізує сон, але і позбавить від ознак перевтоми, починається стресу або депресії. В якості інгаляцій ефективним є застосування олії мандарина при профілактиці і лікуванні сезонних застуд та вірусних захворювань.

Покращує апетит і активізуючи всі системи організму, природне засіб незамінний і при відновленні після хвороб.

Властивості і застосування ефірного масла мандаринаЯкщо мучать головні болі, масло мандарина застосовується місцево. Крапля суміші цього компонента, масла герані, бергамота, наноситься на вказівні пальці і втирається в скроні. Ефірне масло цитрусових, включаючи мандарини, можна приймати всередину. Для цього пару крапель масла додають до соків, трав’яних відварів або теплого чаю. Смачна і корисна терапія:

  • допоможе позбутися нервозності;
  • стимулює травлення;
  • м’яко знеболить менструальні болі;
  • зменшить дискомфорт і шлункові болі при нетравленні.

Єдина вимога до такого прийому масла – крайня обережність і поміркованість, оскільки надлишкова доза речовини може викликати подразнення слизової.

Застосування масла мандарина для волосся і шкіри

Властивості і застосування ефірного масла мандаринаУ косметичних цілях масло мандарина використовується для:

  • підтримання тонусу шкіри;
  • регулювання вироблення шкірного сала;
  • зняття роздратування і боротьби з вогнищами запалення;
  • поліпшення якості шкіри, включаючи вирівнювання пігментації і дефектів шкірних покривів.

Масло мандарина застосовується при догляді за жирною, зрілою і пористою шкірою.

Це засіб ефективно при лікуванні вугрової висипки і запалень, порушення пігментації, мімічних зморшок і набряків. Зовнішнє застосування олії передбачає:

  • використання компресів і масок з цим активною речовиною;
  • прийняття ароматичних ванн з маслом;
  • проведення сеансів масажу;
  • додавання невеликої кількості масла в засоби, що використовуються в повсякденному житті, наприклад, крем, молочко для зняття макіяжу або тонік.

Оскільки масло мандарина надає дію на шкіру, то вводити цей компонент можна не тільки засоби для обличчя або тіла, але і для волосся. На разову порцію шампуню або бальзаму досить пари крапель.

При цьому масло мандарина для волосся корисно як засіб, бореться з їх надмірною жирністю, зміцнює коріння і перешкоджає розмноженню грибків, що призводять до себореї. На основі ефірних масел роблять маски для волосся і освіжаючі тоніки, в які крім мандаринового масла, що входять трав’яні відвари і інші натуральні інгредієнти.

Готуємо засіб для зняття макіяжу з маслом мандарина — відео

Соц закладки
Соц закладки