Степовий (світлий) тхір: фото, відео, середовище проживання, звички, розмноження, чому занесений в Червону книгу

Степовий тхір – найбільший з тих, що живуть в дикій природі. Всього відомо три види цих хижих тварин: лісовий, степовий, черноногий. Звір разом з ласками, норками, горностаями відноситься до сімейства куницевих. Тхір — дуже рухливе, юркое тварина, що має свої цікаві звички, особливості характеру. Знайомство з ними допомагає краще зрозуміти причини поведінки, особливості життя виду в умовах дикої природи.

Степовий (світлий) тхір: фото, відео, середовище проживання, звички, розмноження, чому занесений в Червону книгу

Як виглядає степовий тхір

За описом, степовий тхір нагадує чорного, але більше його. Забарвлення голови у тварини — білий. Звір має довжину тіла до 56 см у самців, до 52 см — у самок. Хвіст становить до третини тулуба (близько 18 см). Остьовий волос вовни довгий, але рідкісний. Через нього видно густа подпушка світлого кольору. Забарвлення шерсті залежить від місця проживання, але загальні видові риси однакові:

  • тіло – світло-жовте, пісочного відтінку;
  • черевце – темно-жовте;
  • груди, лапи, пахова область, хвіст – чорні;
  • морда – з темною маскою;
  • підборіддя – бурий;
  • вуса – темні;
  • підстава і верх хвоста – палеві;
  • над очима – білі плями.

На відміну від самців, світлі місця у самок майже білі. Голова дорослих особин світліше, ніж у юному віці.

Череп степового тхора важче, ніж у чорного, сильно приплюснутий позаду очних орбіт. Вуха тварини маленькі, округлі. Очі яскраві, блискучі, майже чорні.

У звірка 30 зубів. Серед них — 14 різців, 12 ложнокоренных.

Тулуб представника виду – присадкувата, тонке, гнучке, сильне. Воно допомагає хижакові проникнути в будь-яку нору, щілину.

Лапи – м’язисті, потужні кігті. Ноги короткі, сильні. Незважаючи на це, степові тхори риють нори рідко. Для захисту від нападу тварина використовує секрет анальних залоз з огидним запахом, яким вистрілює противника в хвилини небезпеки.

Степовий (світлий) тхір: фото, відео, середовище проживання, звички, розмноження, чому занесений в Червону книгу

Звички і характер степових тхорів

Степовий тхір веде присмерковий спосіб життя. Вдень активний рідко. Для гнізда вибирає височина, займає нірки ховрахів, ховрахів, бабаків. Тісний вхід розширює, а основну камеру для відпочинку залишає незмінною. Тільки при гострій необхідності риє нору сам. Житло має біля скель, у високій траві, дуплах дерев, старих руїнах, під корінням.

Тхір добре плаває, вміє пірнати. По деревах лазить вкрай рідко. По землі пересувається стрибками (до 70 см). Спритно стрибає з великої висоти, володіє гострим слухом.

Степовий тхір — одинак. Такий спосіб життя він веде до шлюбного періоду. Звірятко має свою територію для проживання та полювання. Хоча її межі окреслені чітко, бійки між особинами-сусідами рідкісні. При численності звірків на одній території встановлюється певна ієрархія. Але вона не стійка.

Від серйозного противника степовий тхір рятується втечею. При неможливості бігти звірятко випускає смердючу рідину з залоз. Противник приходить в замішання, тварина йде від переслідування.

Де живе в дикій природі

Степовий тхір селиться в невеликих лісах, гаях з галявинами, луками, степах, на пустирях, пасовищах. Йому не до вподоби великі тайгові масиви. Місце полювання звіра – узлісся. Можна зустріти хижака біля водоймищ, річок, озер. Селиться він також у парку.

Степовий (світлий) тхір: фото, відео, середовище проживання, звички, розмноження, чому занесений в Червону книгу

Спосіб життя степового тхора – осілий, він прив’язується до одного місця, на невеликій території. Для притулку використовує купи вітролому, стоги, старі пні. Вкрай рідко селиться поруч з людиною в сараях, на горищах, у погребі.

Ареал його проживання поширюється на рівнини, нагір’я, гористу місцевість. Степового тхора можна побачити на альпійських луках, на висоті 3000 м над рівнем моря.

Численна популяція хижака заселяє захід, центр і схід Європи: Болгарії, Румунії, Молдови, Австрії, Україну, Польщу, Чехію. Зустрічається звірятко в Казахстані, Монголії, Китаї. У США степовий тхір водиться в преріях, на схід від Скелястих гір.

Широкий ареал поширення пояснюється кількома особливостями хижака:

  • умінням запасати їжу про запас;
  • здатність змінювати раціон харчування;
  • умінням давати відсіч ворогам;
  • наявністю хутра, що захищає від переохолодження і перегріву.

Де мешкає степовий тхір в Росії

Степовий тхір на території Росії поширений в степах і лісостеповій зоні. На території Ростовської області, Криму, Ставропілля чисельність популяції сильно скоротилася за останній час. Звір мешкає на території від Забайкалля до Далекого Сходу. Здатний жити в горах на висоті 2600 м. Площа ареалу в Алтайському краї становить 45000 кв. км.

На Далекому Сході поширений підвид степового тхора – Амурський, ареал проживання якого – річки Зея, Селемжа, Бурея. Вид знаходиться на межі зникнення. З 1996 року він занесений в Червону Книгу.

Чим харчується степовий тхір

Степовий тхір – хижак, основу живлення складає тваринна їжа. До рослинної він байдужий.

Раціон звірка різноманітний, залежить від місця проживання на даний момент. В степах його здобиччю стають ховрахи, тушканчики, ящірки, польові миші, хом’яки.

На ховрахів степовий тхір полює на землі, підкрадаючись до них тихо, як кішка, або розкопуючи їх нори. В першу чергу, звір з’їдає мозок ховраха. Жир, шкіру, ноги та тельбухи він не їсть.

Влітку його їжею можуть стати змії. Не гребує степовий тхір великої сараною.

Тварина чудово плаває. Якщо ареал проживання знаходиться поблизу водойм, то не виключена полювання на птахів, водяних полівок, жаб, інших земноводних.

Степовий тхір любить закопувати їжу про запас, але часто забуває про схованках, і вони залишаються незатребуваними.

Звинувачення на адресу хижаків про їх нападі на домашню птицю і дрібних тварин сильно перебільшені. Приписуваний цьому хижакові збиток частіше насправді завдають людині лисиці, ласки, куниці.

Обсяг спожитої за добу степовим тхором їжі становить 1/3 від його ваги.

Особливості розмноження

Шлюбний період у степових тхорів припадає на кінець лютого-початок березня. Статевого дозрівання тварини досягають в однорічному віці. Перед спарюванням самка шукає укриття для себе. У звірків немає бажання самостійно рити нору, частіше вони вбивають ховрахів і займають їх житло. Розширивши прохід в нору до 12 см, основну камеру вони залишають в первозданному вигляді, утепливши перед пологами листям і травою.

На відміну від лісових тхорів, степові створюють стійкі пари. Їх шлюбні ігри виглядають агресивно. Самець кусає, тягає за холку самку, травмуючи її.

Самки плідні. Через 40 днів виношування народжуються від 7 до 18 сліпих, глухих, голих і безпорадних дитинчат. Вага кожного становить 5 — 10 р. Очі цуценят відкриваються через місяць.

У перший час самки не покидають гніздо, вигодовуючи дитинчат молоком. Самець в цей момент займається полюванням і приносить здобич своєї обраниці. Починаючи з п’яти тижнів, мати приступає до підгодовування сиропом цуценят м’ясом. На першу охоту виводок відправляється у віці трьох місяців. Після навчання молодь стає дорослою, самостійною і залишає сім’ю у пошуках своєї території.

Степовий (світлий) тхір: фото, відео, середовище проживання, звички, розмноження, чому занесений в Червону книгу

За сезон у пари може з’явитися до 3 виводків. Іноді цуценята гинуть. У цьому випадку самка готова до спаровування через 1 — 3 тижні.

Виживання в дикій природі

У степових тхорів в умовах дикої природи не так багато ворогів. До них відносяться лисиці, вовки, дикі собаки. Великі хижі птахи, яструби, соколи, сови, орли, можуть вести полювання на звірів.

Степовий тхір володіє хорошими фізичними даними, що дозволяє йому сховатися від кігтів ворогів. Лисиць та інших хижаків звір здатний збити зі сліду, якщо застосує пахучі виділення залоз. Ворога це призводить ворогів в розгубленість, що дає час для втечі.

У дикій природі тварини часто гинуть в дитячому віці від хвороб, хижаків. Здатність самок приносити кілька виводків на рік заповнюють втрати.

Середня тривалість життя степового тхора в умовах природи — 4 роки.

Величезну небезпеку для звірів представляють звалища і забудови, створені людиною. До таких умов він не може пристосуватися і гине, потрапляючи в технічні труби, задихаючись в них.

Чому степовий тхір занесений в червону книгу

Фахівці стверджують, що чисельність популяції степового тхора постійно скорочується, в деяких регіонах вид знаходиться на межі зникнення.

Незважаючи на свою нечисленність, до недавніх пір звірятко використовувався в промислових цілях, для виготовлення різного роду одягу. Освоєння степу і лісостепу людиною призводить до того, що тхір залишає звичайний ареал свого проживання і переселяється в місця, незвичні для нього. Територія проживання звужується в результаті вирубки лісів, збільшення площі орних земель.

Степовий (світлий) тхір: фото, відео, середовище проживання, звички, розмноження, чому занесений в Червону книгу

Тварини вмирають від хвороб – сказу, чуми, скрябингилеза. Чисельність тхорів також скорочується через зменшення популяції ховрахів, основного корму хижака.

Степовий тхір приносить величезну користь для сільського господарства, винищуючи шкідливих гризунів. У районах, де розвинене рільництво, полювання на нього давно заборонена.

У результаті скорочення кількості особин степовий тхір був занесений в Міжнародну Червону Книгу.

Щоб збільшити популяцію, створюються заповідні території, введені заборони на використання капканів — для недопущення навіть випадкового вбивства степового тхора. Зоологи займаються розведенням тварини.

Цікаві факти

Звички дикого степового тхора і живе в будинку вивчаються людьми багато століть. Цікаві деякі факти його життя:

  • тварина робить запаси у великих обсягах: так, в одній норі було виявлено 30 убитих ховрахів, в іншій — 50;
  • в неволі мисливський інстинкт у тварини зникає, що і дозволяє утримувати його в якості домашнього вихованця;
  • степові тхори, на відміну від лісових, зберігають родинні зв’язки;
  • звірята не проявляють агресію до своїх родичів;
  • спить до 20 годин на добу;
  • тільки що народжений щеня може вміститися в долоню дворічної дитини;
  • у хижака немає природженого страху перед людьми;
  • чернолапый тхір уживається проблематично;
  • слабке зір тваринного компенсується нюхом і слухом;
  • нормальний серцевий ритм хижака становить 250 ударів на хвилину;
  • тхір служить талісманом для американських моряків.

Висновок

Степовий тхір – не просто кумедний пухнастий звір. Він давно живе поруч з людиною. У Середньовічній Європі він заміняв кішок, сьогодні тварина допомагає захистити поля від набігів шкідливих гризунів. Чисельність його популяції повсюдно знижується, у зв’язку з чим необхідно продовжувати вживати заходи по відновленню виду в його природних ареалах проживання.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь