Розведення і догляд за качками мандаринки
З усього сімейства качиних невелику (0,4—0,7), яскраво забарвлену мандаринку не сплутаєш ні з якою іншою качкою.
 
Самець викликає захоплення своїм строкатим і яскравим забарвленням оперення і подібний до чарівного квітки. Голова з боків у нього жовтувато-біла, а верх і великий хохол блискуче-зелені, комір з довгих загострених пір’я червоно-рудого кольору, нижня частина шиї і груди збоку фіолетові, облямовані ззаду білими і чорними смужками. По одному з плечових пір’я з кожної сторони видається над спиною у вигляді широкого півмісяця оранжевого кольору з чорною каймою — це так званий парус… Дзьоб рожево-червоний, ноги жовті. Однак самочки пофарбовані значно скромніше.
 
Батьківщиною цієї чудесної качечки є Далекий Схід: басейн річки Амур, Японські острови, острів Тайвань.
 
Мандаринка — птах обережна і воліє селитися по берегах річок і озер з пишною рослинністю. Гнізда, як правило, будує в дуплах дерев, часом займає старі гнізда, воронячі чи інших птахів, часто на висоті до 10-ти метрів. У кладці зазвичай 9-12 білих або жовтувато-білих яєць.
 
З’явилися на світ каченята, як парашутисти, стрибають униз і благополучно опускаються на землю.
 
Дорослі мандаринки — швидкі, спритні качки. При найменшій небезпеці вони намагаються втекти, швидко лавіруючи між деревами і кущами.- Злітають різко, іноді вертикально, політ у них швидкий, маневрений. На відміну від інших качок мандаринку часто можна побачити сидить на гілках дерев.
 
Самець мандаринки, на відміну від інших селезнів, не крякає, а видає своєрідний звук “хрэк-хрэк-хрэк”, нагадує не крякання, а рохкання порося.
 
В неволі мандаринок можна розводити без особливих труднощів. Для цього їм необхідно спорудити щось на зразок дупла. Дуже цікаво спостерігати за каченятами, які ще не покинули гніздо. При першій же небезпеки вони завмирають: витягають шию і голову в одну сторону, а лапки — в іншу. У малюків зверху по голові та тулубу поздовжні чорні смужки — і виходить, що в гнізді не каченята, а змійки. Дуже незвичайне видовище!
 
Харчуються мандаринки, як і більшість качок, рослинною і тваринною їжею. У неволі вони (принаймні на нашому по дворье) віддають перевагу рослинній їжі. Спочатку ос новательно подкрепятся морко в’ю і капустою, а потім на десерт поласують рибкою з відра Взимку мандаринки добре едают буквально всі зернові: пшеницю, ячмінь, кукурудзу.
 
Вони дуже люблять купатися у чистій воді. Якщо воду в ємності міняти 5-6 разів на день, то стільки ж разів мандаринки будуть приймати ванну. Причому вони купаються і влітку, і взимку з величезним азартом і задоволенням — бризки летять на всі боки. Але взимку, щоб мандаринки не обморозити лапки, на снігу розстилають шар соломи.
 
На жаль, поголів’я мандаринок на території Росії різко скорочується. Ця качка була занесена в Червону книгу СРСР і РРФСР як рідкісний вид.
 
Із задоволенням поділюся з птахівниками-любителями інформацією з утримання і розведення в неволі мандаринок, каролінок, крижнів.
 
С. Н. МОЙСЕВИЧ.

Соц закладки
Соц закладки