Лісовий (чорний) тхір: фото тварини, як виглядає, де живе в дикій природі, чим харчується, де мешкає в Росії

Лісовий тхір – хижий ссавець. Його заводять в якості домашньої тварини. Звірятко звикає до людини, проявляє активність, дружелюбність, грайливість. Але варто пам’ятати, що дикий тхір – хижак, ведучий себе під час небезпеки відповідним чином: застосовує зуби, рідина анальних залоз з сильним запахом.

Лісовий (чорний) тхір: фото тварини, як виглядає, де живе в дикій природі, чим харчується, де мешкає в Росії

Знання звичок, особливостей харчування, ареалу проживання, допомагає краще зрозуміти поведінку і характер хижака.

Як виглядає дикий тхір

Лісовий, чорний або тхір звичайний відноситься до сімейства куницевих, загону хижі класу ссавців.

Зовнішній вид тварини не відрізняється від родичів по сімейству, але є індивідуальні риси:

  • Забарвлення. Основний колір — буро-чорний. Лапи, спина, хвіст, морда – темні. На вухах, підборідді, на лобі – білі відмітини. Шерсть живота, боків світліше. Взимку забарвлення тварини яскравіше і темніше річного. Варіанти кольору чорного тхора – руді і альбіноси.
  • Шерсть. Хутро тварини блискучий, довгий (6 см), не густий. Річний – тьмяний, рідкісний, зимовий – пухнастий, чорний.
    Лісовий (чорний) тхір: фото тварини, як виглядає, де живе в дикій природі, чим харчується, де мешкає в Росії
  • Голова. Овальної форми, приплюснута з боків, плавно переходить в довгу гнучку шию.
  • Вуха. Підстава — широке, середня висота, кінці заокруглені.
  • Очі. Коричневі, маленькі, блискучі.
  • Тіло. Тулуб лісового тваринного гнучке, видовжене, довжиною 40 см, рухома, що дозволяє проникати у вузькі щілини, нори.
  • Лапи. Кінцівки дикого тхора короткі, товсті (6 см), що не заважають стрімко пересуватися. Лапи з п’ятьма пальцями, гострими кігтями, невеликими перетинками. Сильні кінцівки дозволяють тварині рити землю.
  • Хвіст. Пухнастий, складає ¼ довжини хижака.
  • Вага. Показник змінюється в залежності від пори року. Максимальна вага лісового тхора — восени. У цей час тварини набирають масу, запасаючи жир на зиму. Самці важать 2 кг, самки – 1 кг.
  • На численних фото дикого тхора можна бачити тварин з різними відтінками хутра, розмірами. Характеристики, основні стандарти єдині для всіх хижаків.

    Звички тхорів лісових

    При описі лісового тхора відзначається відокремленість життя тварини. Спілкування з родичами відбувається при паруванні.

    У лісового тваринного особистий ареал проживання, полювання. Площа території досягає 2,5 га, у самок -менше. Володіння перетинаються, поширюються на території інших самців. Чужинець дізнається, що площа зайнята по залишеним лісовим тхором мітках.

    Будинок тварина облаштовує в затишному місці, в купі гілок, під старим пнем. Хижак вириває норку з коротким лазом, робить гніздо для відпочинку. Якщо людина або лісові тварини тхора злякали, він шукає нове для дому.

    У денний час хижак спить, вночі виходить на полювання. При відсутності їжі видаляється на великі відстані. У негоду цілодобово сидить в норі.

    Лісовий звірок, з настанням світанку не встиг повернутися додому, ховається до сутінків у борсучих, заячих або викопаних попередньо їм норах.

    Дикий лісовий тхір безстрашний, агресивний. Зустріч з великим хижаком його не зупиняє. Він сміливо кидається в бій.

    Хижак безжалісний до жертв. Потрапивши в курник і з’ївши одну курку, інших задушить. У природних умовах тварина діє аналогічно.

    Де живе в природі тхір

    Житло дикий лісовий тхір облаштовує на галявині, галявині або в негустому рослинності. Місце зазвичай розташовується поблизу річок, озер, водойм. Спосіб життя у хижака осілий. Він прив’язується до конкретного місця, облаштовує норку з завидною старанністю. В «спальню» лісовий тхір натаскує листя, траву, скочує порожнистий куля діаметром 25 см, де і спить. Якщо стає жарко, тварина видаляє гніздо з нори, а з настанням холоднечі звірятко збільшує підстилку.

    У зимовий час, коли важко добути їжу, лісовий хижак селиться ближче до людини :в льохах, горищах, скиртах сіна, сараях. У таких місцях він полює на щурів, кроликів, курей.

    Де тхір мешкає в Росії

    Лісовий тхір мешкає на території Євразії. Основна частина популяції розташована в Європейській частині Російської Федерації – від Уралу до західних кордонів країни. Не живе звірятко в Північній Карелії, на Кавказі, Поволжі. Чисельність популяції тварини залежить від наявності для нього їжі. Відзначається численна популяція особин, які проживають на території Смоленської області.

    Популяція чорних тхорів

    Крім території Росії, лісовий тхір мешкає в Англії. Британська популяція хижаків численна. Тварина розселилося на території Фінляндії, на північний захід Африки.

    У Нову Зеландію хижака завезли для боротьби з пацюками, мишами. Незабаром він прижився на новому місці, став загрожувати знищення корінних представників новозеландської фауни.

    Лісовий (чорний) тхір: фото тварини, як виглядає, де живе в дикій природі, чим харчується, де мешкає в Росії

    Зробити фото і відео тхора в природі складно: популяція постійно скорочується. У хижака міцний красиве хутро, через видобутку якого масове знищення призвело до критичного зменшення чисельності особин. Сьогодні лісовий тхір занесений в Червону книгу, полювання на нього заборонена.

    Чим живляться тварини в дикій природі

    У дикій природі тхір їсть тваринну їжу, рослинна ж цікавить його мало.

    Хижак моторний, його здобиччю легко стають землерийки, миші, кроти та інші гризуни.

    Любить тварина поласувати жабами, тритонами, ящірками. Віддає перевагу м’ясо їжаків, легко справляється з колючим противником. Не гребує зміями, навіть отруйними.

    Лісовий тхір розоряє гнізда, з’їдає яйця, знищує птахів.

    По силам тварині зловити ондатру або зайця. Вміння безшумно підкрадатися допомагає хижакові полювати на борову дичину. Не пропускає звір і комах.

    У селі проникає в курники, гусятники, де з’їдає і душить домашню птицю. Звір здатний зробити запаси на зиму, склавши видобуток в затишне місце.

    Фото дикого тхора, який харчується рибою, можна зробити тільки вдома: в природних умовах тварини зловити її важко.

    Фрукти, ягоди, траву шлунково-кишковий тракт хижака перетравлювати не здатний, вживає він рослинність рідко. Брак клітковини він заповнює, поїдаючи вміст шлунків убитих травоїдних.

    У теплу пору року недоліку в їжі немає. З вересня, лісовий тхір посилено запасає жири. Взимку видобуток прожитку дається йому складніше, доводиться розривати сніг, ловити мишей, нападати на котрі заночували в заметах рябчиків і тетеруків.

    Лісовий (чорний) тхір: фото тварини, як виглядає, де живе в дикій природі, чим харчується, де мешкає в Росії

    Коли їжі немає, тварина не гребує падлом і відходами, викинутими людиною.

    Конкуренція між особинами не розвинена, оскільки сильні самці полюють на велику здобич, а більш слабкі хижаки – на дрібну.

    Особливості розмноження

    Статевозрілими дикі тварини стають до однорічного віку. До весни він живе відокремлено, відлюдником. У квітні-травні, у другій половині червня починається гон. Особливих шлюбних ритуалів лісові хижаки не виконують. Самці, спаровуючись, ведуть себе агресивно. У самки залишаються сліди зубів на шиї і пошарпана загривок. Виношування триває 40 діб, після чого народжуються від 4 до 12 дитинчат, вагою 10 р. Тхори з’являються на світ сліпими і безпорадними. Ростуть і розвиваються швидко. Прозрівають до місяця, сім тижнів мати годує їх молоком, потім поступово переводить на м’ясо. Через три місяці всім виводком, разом з матір’ю, молоді хижаки ходять полювати, допомагаючи їй і навчаючись всім премудростям. У цей момент самки відчайдушно захищають виводок від небезпеки. Молодь залишається в родині до осені. Відрізнити молодняк від матері легко за ювенільної «гриви», довжиною вовни на загривку.

    Восени молоді особини виростають до розмірів дорослих, досягають ваги 2,5 кг. До зими в довжину тварини доростають до півметра. З цього часу для хижаків настає самостійне життя.

    Лісовий (чорний) тхір: фото тварини, як виглядає, де живе в дикій природі, чим харчується, де мешкає в Росії

    Вороги диких тхорів

    У місцях проживання лісового тхора живуть великі, сильні хижаки, здатні нашкодити йому або з’їсти.

    На відкритій місцевості тварині ніде сховатися від вовка, який може легко наздогнати. Лисиці частіше нападають на дикого тхора взимку, в голодну пору, коли мишей дістати не можна, а зайців зловити складно.

    Хижі птахи – пугачі, сови, готові схопити його вночі. Днем полювання на звірів ведуть соколи, беркути.

    Не залишають жодного шансу хорю на життя рисі. Коли лісовий хижак переселяється ближче до людського житла, загрозу представляють собаки.

    Шкоду популяції завдає цивілізація. Освоюючи території, вирубуючи ліси, прокладаючи дороги, люди змушують тварина піти зі звичного середовища. Безконтрольна полювання призводить до скорочення популяції дрібних тварин, які є кормом для тхорів, і тоді тварина залишає місця проживання. Багато звірята потрапляють під колеса транспорту. Скорочується кількість хижаків також з-за полювання за цінним папером.

    Середня тривалість життя тварин в природі – 5 років. Одомашнена лісовий тхір при правильному догляді живе 12 років.

    Не дивлячись на стрімкість звірка, людина, що вирішила зробити відео дикого тхора, може його наздогнати. При цьому треба пам’ятати про поведінку навіть домашньої тварини в хвилину небезпеки. Легко отримати в обличчя смердючу струмінь з анальних залоз хижака.

    Цікаві факти про лісових тхорах

    Лісовий тхір сьогодні став домашнім тваринам: поряд з кішками і собаками він живе біля людей. З ним пов’язано багато цікавих фактів:

    • звірята одомашнені 2000 років тому, їх використовували для полювання на кроликів;
      Лісовий (чорний) тхір: фото тварини, як виглядає, де живе в дикій природі, чим харчується, де мешкає в Росії
    • у перекладі з латинської слово тхір означає «злодій»;
    • швидкість серцевих скорочень тварини – 240 ударів в хвилину;
    • чуйне гострий нюх і слух компенсують слабкий зір хижака;
    • лісовий тхір спить до 20 годин на добу, розбудити його вдається насилу;
    • тварини однаково вправно бігають і звичайним способом, і задом наперед;
    • домашні та дикі тварини не живуть у мирі та злагоді;
    • за годину лісовий звір здатний вирити нору глибиною 5 метрів;
    • в будь-яку щілину може проникнути завдяки гнучкому хребту;
    • в домашніх умовах хижаки можуть спати в маленькій коробці;
    • дикий тхір при нападі виконує бойовий танець — стрибає, надуває хвіст, згинає спину, шипить;
      Лісовий (чорний) тхір: фото тварини, як виглядає, де живе в дикій природі, чим харчується, де мешкає в Росії
    • новонароджений малюк поміщається в чайну ложку;
    • відсоток альбіносів великий, тварини мають червоні очі;
    • лісові тварини вміють плавати, але не люблять це робити;
    • у Нью-Йорку і Каліфорнії заборонено тримати їх вдома: втікачі особини здатні завдати шкоди навколишньому середовищу, утворивши колонії;
    • у 2000 році домашні тхори напали на десятиденну дівчинку в штаті Вісконсін, її врятувала собака. Вважається, що немовлята пахнуть молоком, хижаки бачать в них об’єкт видобутку;
    • шийні м’язи тварин розвинені настільки сильно, що маленький лісовий звір здатний тягнути кролика;
    • гнучкість тіла дикого тхора, здатність проникнути в будь-яку щілину використовували при будівництві Боїнгів і андронного коллайдера, тварини простягали проводу у важкодоступних місцях;
    • на полотні Леонардо да Вінчі «Дама з горностаєм» насправді зображений тхір-альбінос.

    Висновок

    Лісовий тхір давно вже перестав бути тільки диким тваринам. Живе він поруч з людиною, при належному догляді приносить потомство. При соціалізації в ранньому віці любить контакти з людьми, до яких в подальшому звикає.

    Лісовий тхір – яскравий представник дикої природи, який є її окрасою. Необхідно зберегти популяцію тварин, щоб вигляд не зник з лиця землі без можливості відновлення.

    Якщо звір дикий, фото тхора зробити складно, але це не найголовніше. Досить зйомок в домашніх умовах. Дикі тварини повинні залишатися такими.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
    Залишити відповідь