Користь і шкода нерафінованої соняшникової олії. Користь і шкода рафінованої соняшникової олії

Росія займає лідируючі позиції на ринку соняшникової олії. І не дивно. Саме в Російській імперії з’явилося соняшникову олію. У далекому 1829 році Данило Бокарьов винайшов спосіб добування олії з насіння. З тих пір виробництво цього продукту тільки розширювалося. Соняшник — рослина невибаглива, швидко зростає і дозріває, дає рясний урожай.

Але не тільки цим обумовлена така популярність рослинного масла. Його можна використовувати для заправки салатів або приготування випічки, смаження. Містить багато корисних і потрібних нашому організму мікроелементів, речовин і вітамінів.

Соняшникова олія буває:

  • сире першого віджиму;
  • нерафінована;
  • гідратована;
  • рафінована;
  • рафінована дезодорована;
  • виморожена.

Найкориснішим вважається сире нерафіновану першого віджиму. Фосфатиди, токоферол, стерини та інші компоненти зберігаються в ньому в повному обсязі. Це масло зміцнює імунітет. Завдяки високому вмісту вітаміну Е має омолоджуючу дію. Сприяє поліпшенню шкіри, волосся, процесам регенерації. Перешкоджає виникненню онкозахворювань, утворенню тромбів, атеросклерозу. Допомагає в лікуванні печінки, шлунка, легенів.

Нерафінована соняшникова олія калорійніше вершкового. Це треба взяти до уваги тим, хто дотримується дієти або страждає ожирінням. У ньому немає ні білків, ні вуглеводів. Тільки жири. При використанні такої олії потрібно враховувати, що температура горіння у нього близько 120 градусів. Це означає, що при незначній термічній обробці воно починає диміти і виділяти шкідливі канцерогени. Позитивний вплив на організм буде тільки при вживанні його в сирому вигляді.

Рафінована соняшникова олія проходить кілька ступенів очистки. Завдяки чому воно не так сильно пахне, як нерафінована, і температура задимлення у нього майже 230 градусів. Його можна використовувати для смаження. У цьому маслі зберігаються майже всі корисні елементи.

Яке б рослинна олія не було, в ньому міститься вітамін F, який наш організм не синтезує, але має високу потребу в ньому. Це жирні кислоти Омега. Вони зміцнюють серце, стінки судин, що беруть участь у багатьох обмінних процесах, підтримують імунітет.

У народній медицині це масло застосовують при захворюваннях кишечника і шлунка. У косметології — для банних настоянок і в ароматерапії.

Зберігатися нерафіновану олію в холодильнику не довше двох місяців, рафінована — до чотирьох місяців.

Схожі:
Соц закладки