Гарбузова олія: корисні властивості і застосування

Зміст:

  • Звідки береться масло
  • Про корисний у складі гарбузового масла
  • Застосування гарбузового масла в косметологічних цілях
  • Конкретні способи застосування

Натуральні рослинні масла мають високу популярність з тієї причини, що вони за рахунок наявності в своєму складі певних компонентів надають максимально позитивний вплив на людський організм. При цьому такі олії є абсолютно безпечними і не викликають яких-небудь негативних реакцій.

Серед натуральних масел самим різнобічним природним продуктом є олія з насіння гарбуза. Його використовують для самих різних цілей, і практично у всіх випадках ефект виявляється надзвичайно позитивним.

Слід зазначити і те, що гарбузова олія знайшло широке застосування в косметології, користуючись при цьому чималою популярністю. Причина полягає саме у натуральності заснованих на гарбузовій олії косметичних засобів, що обумовлює привабливість в очах споживачів.

Звідки береться масло

Масло отримують шляхом холодного віджимання насіння різних сортів гарбуза. Хоча переважно використовуються насіння гарбуза звичайного і мускатної. Холодний віджим дозволяє в підсумку отримати максимально якісний продукт, у складі якого зберігаються всі вітаміни та інші корисні речовини.

Також в процесі отримання гарбузової олії застосовується особлива технологія, спрямована на збільшення вмісту поліненасичених жирних кислот і ряду інших корисних для шкіри компонентів: насіння піддаються спеціальній обробці теплом і водою під впливом певних температур.

В результаті виходить абсолютно натуральний і дуже корисний продукт, що має приємний, тонкий аромат, не володіє різкістю. Колір олії гарбуза виходить жовтувато-зеленим, прозорим, а сама маса по консистенції трохи більш густа порівняно з соняшниковою олією.

Гарбузова олія: корисні властивості і застосування

Про корисний у складі гарбузового масла

Як вже було зазначено, в процесі отримання олії насіння піддаються обробці для забезпечення максимальної кількості корисних речовин. Отже, у складі гарбузової олії містяться:

  • поліненасичені жирні кислоти та вітаміни, які надають позитивний вплив на шкіру;
  • гормоноиды. Ці речовини є гормоноподібними і володіють дією, спрямованим на уповільнення процесів старіння;
  • токоферол, або вітамін E. Його називають вітаміном молодості, так як він є ключовим омолоджуючим препаратом, неагресивним за своєю природою. Застосовується у разі нестачі в організмі, коли спостерігається посилення окислювальних процесів, що ведуть до передчасного старіння;
  • ретинол, або вітамін A. Брак ретинолу в організмі, як правило, супроводжується сильною сухістю шкіри, її лущення і огрубінням, спостерігається втрата еластичності. А тому в косметології вітамін A широко застосовується в якості антиоксиданту, що уповільнює окислювальний процес;
  • аскорбінова кислота, або вітамін С. Цей вітамін володіє дуже багатим набором корисних властивостей. Мова йде, насамперед, про збільшення еластичності і пружності шкіри за рахунок вироблення колагену. Також аскорбінова кислота забезпечує прискорення процесів загоєння ран, подряпин, порізів та знижує ступінь прояву синців у кілька разів;
  • тіамін і рибофлавін, або вітаміни B1 і B2. Ці вітаміни не тільки захищають шкіру від передчасного старіння, але і істотно поліпшують відтінок шкіри обличчя.

Але на цьому список корисних компонентів гарбузового масла не закінчується. Так, до складу масла входять: вітамін P, вітамін K, магній, селен, цинк, залізо і багато інші корисні мікроелементи.

Як бачимо, гарбузова олія насичено різноманітними вітамінами і мінералами, а тому його активно застосовують в косметології, про що ми і поговоримо далі.

Гарбузова олія: корисні властивості і застосування

Застосування гарбузового масла в косметологічних цілях

Олія з насіння гарбуза особливо корисно для сухої, грубої і збезводненої зрілої шкіри, оскільки воно має високоефективним зволожуючим, регенеруючою, омолоджуючу і живильним дією.

При регулярному застосуванні олія гарбуза дозволяє підтримувати найкращі показники вологості шкіри, забезпечуючи при цьому збереження еластичності і пружності, молодості, здоров’я і оптимального рівня тонусу шкіри.

Косметологи застосовують гарбузова олія в цілях боротьби з лущенням шкіри особи, а також в ролі засобу, який має пом’якшувальним ефектом, при сухих, обвітрених і потрісканих губах.

Однак не можна обмежитися перерахуванням корисних властивостей гарбузового масла тільки по відношенню до шкіри обличчя. Вельми ефективне застосування даного продукту і при різного роду порізах, ранах, при опіках та інших ушкодженнях шкіри. Тобто олія насіння гарбуза має ще і протизапальною дією, а також сприяє загоєнню ран і відновлення поверхні шкіри.

Нарешті, визнано і підвищення стійкості шкірних тканин до вірусних захворювань в результаті застосування гарбузового масла. Воно не тільки посилює опір організму хворобам, але і стимулює активне зростання нових клітин, впливаючи також на шкірні судини. В кінцевому підсумку вплив олії на судини не тільки надає шкірі здоровий відтінок, але і повноцінно живить її.

Конкретні способи застосування

Ми вже переконалися в тому, що гарбузове масло являє собою просто криниця корисних елементів, а тому активно застосовується навіть професійними косметологами. Саме час поговорити про те, як самостійно застосовувати масло гарбуза.

Отже, в цілях забезпечення шкіри додатковим харчуванням, для її пом’якшення, а у випадку з сухою і в’ялою шкірою – для її зволоження ефективно використання масок з олії гарбуза. Робити їх дуже просто: достатньо лише нанести рівномірний тонкий шар масла на шкіру особи, в тому числі, і на найбільш уразливі ділянки, тобто на губи і на області навколо очей. Нанесене масло залишається на шкірі хвилин на 35, після закінчення яких особа обполіскується теплою водою, або залишки масла промокаются серветкою.

Для підвищення ефективності придбаних косметичних засобів, включаючи всілякі маски, креми, тоніки, лосьйони, в них допустимо додавання декількох крапель чистого гарбузового масла. Можливо самостійне приготування кремів на основі олії гарбуза, застосування яких забезпечить максимальне живлення шкіри.

Вище було зазначено про можливості використання гарбузового масла при опіках, ранах та інше. У таких випадках масло застосовується для змащування уражених ділянок шкіри. Бажано проводити процедуру кілька разів в день.

Корисно також застосування олії гарбуза в літній період. Справа в тому, що масло від природи є бездоганним ультрафіолетовим фільтром, воно здатне пригнічувати шкідливий вплив сонячних променів, які, виявляється, викликають старіння. Тому влітку, особливо якщо ви збираєтеся засмагати, слід ретельно змащувати тіло і обличчя гарбузовим маслом.

Нарешті, корисно застосовувати масло при сонячних опіках: тоді не утворюються пігментні плями.

Таким чином, з упевненістю можна стверджувати про певний ступінь універсальності гарбузового масла, а також про його широкому поширенні в області косметології. Застосування масла, приготованого з насіння гарбуза, суттєво покращує загальний стан шкіри, вирішує багато проблем, пов’язані з шкірою, а також дозволяє не сумніватися в натуральності продукту.

Гарбузова олія: корисні властивості і застосування

Схожі:
Соц закладки